“Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis hayati önem taşıyor”

Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, “Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, şiddetli ve süreğen baş ağrısı, sabah kusmaları, morluklar, çürükler ve vücutta anormal şişlikler kanserin sessiz işaretleri olabilir” diye konuştu.

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanserleri Günü kapsamında bilgiler paylaştı. Çocukluk çağı kanserlerinin erişkinlere kıyasla daha nadir görüldüğünü belirten Prof. Dr. Elli, erken tanının hayati önem taşıdığını vurguladı. Erken teşhis sayesinde uzun dönem yaşama oranlarının yüzde 85’e kadar ulaştığını söyledi.

Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin tedavi başarısını artırdığını belirten Prof. Dr. Elli, “Kanserin erken tanı ile teşhis edilmesi ve doğru zamanda, doğru merkezde, doğru şekilde tedavi edilmesi bizim için çok önemli. Çocukluk çağı kanserlerinde uzun dönem sağ kalım oranı yüzden 85’e kadar ulaşmış durumda. Bu çok sevindirici bir gelişme” dedi.

“Burun kanamaları da kanser belirtisi olabilir”

Çocuklarda kanserin habercisi olabilecek belirtileri sıralayan Prof. Dr. Elli, “Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, uzun süren ve sebebi bulunamayan ateş, şiddetli baş ağrıları ve özellikle sabah saatlerinde görülen kusmalar tümör ihtimalini akla getirebilir. Ayrıca vücutta herhangi bir bölgede anormal şişlikler, büyüyen bezeler ve eklem ağrıları da dikkate alınmalı. Çocuklarda sık görülen morluklar, özellikle dizden yukarıda geniş morluklar ve burun kanamaları da kanser belirtisi olabilir” diye konuştu.

Ergenlik çağındaki çocukların sağlık sorunlarını aileleriyle paylaşmaktan çekinebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Elli, “Bu yaş grubundaki çocuklar, vücutlarındaki değişimleri gizleme eğiliminde olabilirler. Bu nedenle ailelerin çocuklarıyla açık iletişim kurmaları, doktorların ise detaylı muayene yapmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Aileler de sosyal açıdan desteklenmeli”

Çocukluk çağı kanseriyle mücadele eden çocukların aileleriyle birlikte uzun süre hastanede kaldığını ve bu süreçte sosyal destek ihtiyacının arttığını dile getiren Prof. Dr. Elli, “Devlet, çocukların tüm tedavilerini karşılıyor. Ancak bu çocukların aileleri de sosyal açıdan desteklenmeli. Çocukların hastaneden çıktıktan sonra sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi, iyi beslenebilmesi ve eğitim hayatına devam edebilmesi için toplumun desteğine ihtiyaçları var” dedi.

Çocukluk çağı kanserlerinde geç tanının tedavi sürecini zorlaştırdığını ve çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Elli, “Bizim için en önemli şey bir çocuğun bile yaşamasıdır. Kanserle mücadelede umudumuzu asla kaybetmiyoruz. Çünkü yapabileceğimiz çok şey var” dedi. (DHA)

 

 

Related Posts

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

TTB Kanunu 39. Maddesi Anayasa’ya Aykırı Bulundu

TTB Kanunu 39. maddesinin Anayasa’nın 2. maddesine aykırı bulunarak iptal edildiği bildirildi.

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

Gıda zehirlenmeleri, her yıl binlerce kişiyi etkileyen yaygın bir sağlık sorunu. Ancak ilginç bir şekilde, aynı ortamda bulunan bazı insanlar bu durumu yaşarken, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Peki, bu farkı yaratan faktörler neler?

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir