Güneş Sistemi’ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

A11pl3Z Adlı Yıldızlararası Cismin Güneş Sistemi’ne Girişi Gözlemlendi

A11pl3Z olarak isimlendirilen bu potansiyel ziyaretçi, 25 – 29 Haziran tarihleri arasında ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) teleskop ağı tarafından keşfedildi. ATLAS sistemi, Şili, Güney Afrika ve Hawaii’deki teleskopları kullanarak gece boyunca gökyüzünü tarıyor. Cisim daha sonra 1 Temmuz’da yeniden gözlemlendi ve 2 Temmuz’da Şili’deki Deep Random Survey teleskopu tarafından tespit edildi.

Yıldızlararası Cisim Hakkında İlk Bilgiler

İlk analizler, bu cismin muhtemelen 20 kilometre çapında, sönük ancak oldukça hızlı bir asteroit ya da kuyruklu yıldız olduğunu gösteriyor. Güneş Sistemi’nin iç kısımlarına doğru 245.000 km/saat hızla ilerleyen A11pl3Z’in, Samanyolu’nun galaktik diskinden bu bölgelere ulaştığı tahmin ediliyor.

Şu anda Dünya’dan yaklaşık 3.8 astronomik birim (AU) uzaklıkta olan cismin, 3 Ekim’de Mars’a 0.2 AU yaklaşması bekleniyor. Bu durum, cismin NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracıyla gözlemlenebilecek kadar yaklaşabileceği anlamına geliyor. 30 Ekim’de Dünya’ya en yakın olduğu konumda bile cisim, 1.35 AU uzaklıkta olacak, dolayısıyla herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z’in Önceki Keşifler

Eğer bu cismin doğası doğrulanırsa, A11pl3Z şimdiye kadar keşfedilmiş üçüncü yıldızlararası cisim olacak. İlk olarak 2017’de keşfedilen ve hala doğası tam olarak açıklanamayan ‘Oumuamua ve ardından 2019’da keşfedilen 2I/Borisov adlı kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

Bu tür cisimler, başka yıldız sistemlerinden gelen doğal kalıntılar olabilir ve bilim insanlarına diğer güneş sistemlerinin yapısı hakkında benzersiz bilgiler sağlayabilir. Elbette, dış uzaydan gelen tüm cisimlerde olduğu gibi, bu cisimlerle ilgili uzaylı teknolojisi spekülasyonları da yapılmaktadır.

Son olarak, henüz test aşamasında olan Vera C. Rubin Gözlemevi daha önce 10 saat içinde 2.000’den fazla yeni asteroit keşfederek gücünü kanıtlamıştı. Bu gözlemevinin A11pl3Z’in hareketlerini yakından takip etme fırsatı yüksektir. Ayrıca, James Webb Uzay Teleskobu da bu kozmik yolcudan detaylı görüntüler çekebilir.

Related Posts

Wi-Fi’nin Sırrı Çözüldü! İsmi kısaltma sananlar yanılıyor: Gerçek bambaşka

Kablosuz internet teknolojisi Wi-Fi’yi gerçek anlamını kısaltma olarak bilenler yıllardır yanılıyor. Wi-Fi isminin hiç bir anlamı olmadığı ortaya çıktı.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Xbox’un yeni RPG dünyası büyülüyor

Xbox’un 2025 Yaz Vitrini’nde öne çıkan yapımlardan biri InXile tarafından geliştirilen Clockwork Revolution oldu. Steampunk bir şehirde geçen ve zamanla oynamaya dayalı bu RPG, oyuncuya geçmişe müdahale ederek bugünü değiştirme gücü veriyor. Eski …

Tinder’dan tartışma taratacak filtreleme

Dünyanın en popüler flört uygulamalarından Tinder, kullanıcılarına yönelik yeni bir özelliği duyurdu. Artık boy tercihi, ödeme yapan üyeler tarafından filtrelenebilecek. Şirketin açıklamasına göre bu yenilik, “eşleşmeleri daha bilinçli hale getirmek …

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti: Öğrenciler keşfedilen bir cisme ‘RTE’ adını verdi

Yozgatlı öğrenciler, 10 yeni gök cismi keşfetti ve keşfedilen asteroitlerden birine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harfleri olan ‘RTE’ adını verdi. Öğrenciler, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) projesi kapsamında analiz ettikleri görüntülerle bu keşfi gerçekleştirerek sertifika aldı.