Almanya ve Fransa dışişleri bakanları Şam’da: Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret ettiler

Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Şam’da Heyet Tahrir Şam Lideri ile Görüştü

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot’nun Avrupa Birliği (AB) adına Suriye’ye bir günlük bir ziyaret yapacağını açıkladı. Baerbock’un burada Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri ve Suriye’nin fiili lideri konumundaki Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile görüşeceği belirtildi. İki bakan, 3 Ocak Cuma saatlerinde ayrı ayrı başkent Şam’a ulaştı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Bakan Baerbock, Şam’a doğru yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, “Fransız mevkidaşımla birlikte bugün yaptığım yolculuk, Suriyelilere net bir sinyal: Avrupa ve Suriye arasında, Almanya ve Suriye arasında yeni bir siyasi başlangıç mümkün” dedi. Baerbock ve Barrot’nun ziyareti, HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin yıkılması sonrası AB’den Suriye’ye yapılan en yüksek düzey ziyaret oldu.

BARROT: BARIŞÇIL VE MEŞAKKATLİ GEÇİŞİ DESTEKLEMEK İSTİYORUZ

Fransa Dışişleri Bakanı, ülkesinin Şam Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. (Fotoğraf: Reuters)

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak, “Suriye’de Suriyelilerin hizmetinde ve bölgesel istikrar için barışçıl ve meşakkatli bir geçişi desteklemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Baerbock da açıklamasında Suriye’ye ‘uzatılmış bir el’ ve Suriye’nin yeni yönetiminden ‘net beklentilerle’ gittiklerini, yeni yönetimin ‘eylemlerine dayanarak’ haklarında bir hükümde bulunulacağını söyledi. Baerbock, “HTŞ’nin ideolojik olarak nereden geldiğini, geçmişte ne yaptığını biliyoruz” dedi. Colani ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında yapılan görüşmeye de işaret eden Almanya Dışişleri Bakanı, “Ancak aynı zamanda ılımlılık ve diğer önemli aktörlerle anlayış arzusunu görüyor ve duyuyoruz” dedi. Baerbock, hedeflerinin Suriye’nin yeniden uluslararası camianın saygın bir üyesi olması olduğunu sözlerine ekledi.

BAERBOCK’TAN RUSYA’YA ASKERİ ÜS ÇAĞRISI

Almanya Dışişleri Bakanı, Almanya ve uluslararası ortaklarının Suriye’nin iç içlerinin dış etkiler tarafından sekteye uğramadığından emin olmaya bağlı olduğunu belirtti, Rusya’ya da çağrıda bulunarak Suriye’deki askeri üslerinden ayrılmalarını istedi.

Rusya’nın Suriye’nin batısındaki Lazkiye ilinde Hımeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bir donanma üssü bulunuyor. Rusya’nın söz konusu askeri üsleri boşaltacağı haberleri basına yansırken, üslerin akıbetinin ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. Beşar Esad, 8 Aralık 2024’te görevi bırakarak ülkeden kaçmış ve Rusya’ya sığınmıştı.

KALLAS: İKİ BAKAN, AB’Yİ TEMSİLEN SURİYE’YE GİTTİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un AB’yi temsilen Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ettiğini bildirdi. Kallas, X hesabından Barrot ve Baerbock’un Şam ziyaretiyle ilgili paylaşım yaptı. Barrot ve Baerbock’un kendisi adına AB’yi temsilen orada bulunduklarını belirten Kallas, “Suriye’nin yeni liderliğine mesajımız, bölgesel aktörlerle mutabık kalınan ilkelere saygı gösterilmesi, tüm sivillerin ve azınlıkların korunmasının sağlanması son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

İKİ BAKAN, SEDNAYA HAPİSHANESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

France 24 haber sitesinin aktardığına göre, Fransa Dışişleri Bakanı Barrot ve Alman mevkidaşı Baerbock, Şam’a gittikten sonra burada Sednaya Hapishanesi’ni de ziyaret etti.

Beyaz Baretler temsilcilerinin de eşlik ettiği iki bakan, Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından tutukluların serbest bırakıldığı hapishanede gözlemlerde bulundu.

Sednaya Hapishanesi, Esad döneminde yargısız infaz, işkence ve zorla kaybetme vakalarıyla gündeme gelmişti. 8 Aralık sonrası süreçte 4 binden fazla tutuklu serbest bırakılmıştı.

(REUTERS)

Related Posts

Yunanistan’da Doğu Akdeniz korkusu: Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma panik yarattı

Türkiye ve Libya arasındaki petrol araştırma anlaşmaları, Yunanistan’da paniğe neden oldu. Yunan basını, Türkiye ve Libya arasındaki girişimlere ilişkin “Atina hükümeti için üç bariz endişe kaynağı var” ifadesini kullandı. Öte yandan Atina hükümetinin, Doğu Akdeniz’de savaş gemileri konuşlandırdığı bildirildi.

Meksika’da mumyalanmış 60 ceset bulundu

Meksika’nın Chihuahua eyaletinde, bir krematoryum binasında 60 kişiye ait mumyalanmış ceset bulunduğu bildirildi.

Eve gökten ateş topu düştü! 20 ton TNT’lik enerji…

ABD’nin güneyindeki birkaç eyalette yaşayan yüzlerce kişi, gökyüzünde hızla ilerleyen parlak bir ateş topuna tanık oldu. Görgü tanıklarının sosyal medyada paylaştığı görüntülerde ve astronomi kuruluşlarına gönderilen ihbarlarda, ateş topunun gündüz vakti gökyüzünde iz bırakarak ilerlediği görüldü. Alev topunun bir eve düştüğü ve evde hasar meydana geldiği ihbarı yapıldı.

6 kişi Taksim Meydanı’nın ortasında bir kişiyi döve döve öldürdü

Taksim Meydanı’nda Orhan Doğan (31), arkadaşıyla sohbet ettiği sırada kendilerine laf atan 6 kişi tarafından tekme ve yumruklarla darbedildi. Doğan kavga sırasında kafasını yere çarparak ağır yaralandı. Hastanede 8 gün komada kalan Doğan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kavga anları güvenlik kameralarına yansırken, Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği ekipleri olaya karışan 3 şüpheliyi yakaladı.

Dışişleri Bakanlığı: AİHM’in kararından memnunuz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneğinin tescil başvurusunu reddeden Yunanistan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmettiğine yönelik kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

İran, UEAK’la tüm ilişkileri kopardı: ‘Grossi bir daha gelemez’

İran, UAEK Başkanı Rafael Grossi’yi İsrail ve ABD saldırılarına zemin hazırlamakla suçladı. Dışişleri Bakanı Arakçi, Grossi’nin ülkeye bir daha giremeyeceğini açıkladı. Tahran, UAEK ile iş birliğini de askıya aldı.