Bayramda bu tatlara nasıl karşı koyacağız?

Bayramların olmazsa olmazı tatlıların bayram sofralarında yerini almaya hazırlandığı şu günlerde uzmanlar aşırı tatlı tüketimine karşı uyarıyor. Dengesiz tatlı tüketimi hem beden hem zihin sağlığını etkiliyor.

Diyetisyen Zehra Elban, bayramda özellikle tatlı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

UZUN VADEDE DAMAK TADI ŞEKERE DAHA DA DUYARLI HALE GELİR

Şeker ve yüksek tatlı tüketimleri kan şekeri seviyelerini hızlıca yükseltip düşürebilir, bu da kısa vadede yorgunluk, halsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir. Aşırı tatlı tüketiminin uzun vadede; diş çürükleri, kilo alımı, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği de unutulmamalıdır. Aynı zamanda uzun vadede damak tadı şekere daha da duyarlı hale gelebilmektedir.

KÜÇÜK PORSİYONLARLA YETİNİN

Bayramların günlük tüketilmesi gereken şeker miktarlarının aşıldığı bir dönem olduğunu belirten Zehra Elban, “Sağlığınızı korumak için birkaç basit adımla günlük aldığınız şeker miktarını azaltabilirsiniz. İlk olarak, tatlıları porsiyon kontrolüyle tüketmeye özen gösterin; aşırıya kaçmadan, sadece bir veya iki küçük porsiyonla yetinmek ideal olacaktır. Çok çeşitli bir tatlı ikramıyla karşı karşıyaysak hepsinden bir çatal tadımlık da alabiliriz.” dedi

Şeker yerine doğal tatlandırıcılar veya meyve bazlı tatlılar tercih ederek daha sağlıklı alternatifler oluşturabileceğine değinen Zehra Elban sözlerine şöyle devam etti.

“Bu noktada hurma, hurma özü, keçiboynuzu unu kullanılarak yapılmış doğal tatlılar veya sütlü tatlı, kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi tatlılar tercih edebilirsiniz. Bayramda tatlı yemektense, sevdiklerinizle birlikte daha fazla sosyal zaman geçirerek tatlıyı sadece fiziksel bir ödül değil, aynı zamanda duygusal bir deneyim haline getirebilirsiniz. Bu şekilde hem bayramın tadını çıkarabilir hem de sağlığınızı riske atmamış olursunuz”

TATLILARI SADECE DUYGUSAL BİR ÖDÜL VEYA STRES ATMA ARACI OLARAK GÖRMEYİN

Dengeli tatlı tüketiminin bedenen ve ruhen iyilik halini sağlamada önemli olduğuna dikkat çeken Dyt. Zehra Elban, “Bayramda tatlılar genellikle mutluluk, paylaşım ve geleneklerle özdeşleşmiştir; bu nedenle tatlı yeme alışkanlığı bazen duygusal bir tatmin arayışına dönüşebilir. Ancak, tatlıları sadece duygusal bir ödül veya stres atma aracı olarak görmek yerine, bayramda sağlıklı tercihler yaparak ruh halinizi dengeleyebilirsiniz.” dedi.

YAVAŞÇA VE KEYİFLE YİYİN

Elban, tatlıyı yavaşça ve keyifle yemenin, sevdiklerinizle birlikte geçirilen anların tadını çıkarmak ve psikolojik anlamda tatmin olmanıza yardımcı olabileceğini söyledi ve ekledi: “Ayrıca, tatlıyı sınırlı bir şekilde tüketmek, kontrolü elinizde tutarak daha huzurlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi sağlar. Bu yaklaşım hem bedensel hem de ruhsal sağlığınıza fayda sağlar.”

ŞEKER TÜKETİMİ GÜNLÜK TOPLAM ENERJİ ALIMININ %10’UNDAN AZ OLMALI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şeker tüketiminin günlük toplam enerji alımımızın %10’undan az olması gerektiğini vurgulayan yönergeler yayınlamıştır. Daha da sağlıklı bir beslenme için, şeker alımının %5’in altına düşürülmesi önerilmektedir.

KADINLARA GÜNDE 20, ERKEKLERE 36 GRAM TAVSİYE EDİLİYOR

Amerikan Kalp Derneği ise, şeker tüketimini daha da sınırlandırarak, yetişkin kadınlar için günde 20 gram, erkekler için ise 36 gram şeker tüketimini tavsiye etmektedir.

Bu yönergeler, tatlıların ve şekerli gıdaların aşırı tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi için önemli bir rehberdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

NASA videosundaki gizemli küre interneti salladı: “Güneş’e yaklaştı ve sonra ortadan kayboldu”

NASA’nın paylaştığı videoda Ay’ın Güneş’in önünden geçerken ortaya çıkan görüntü, sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından UFO zannedildi.

Mutfakta sessiz tehlike: Sünger yerine hijyenik havlu dönemi başlıyor

Araştırmalar, mutfak süngerlerinin klozet kapağından daha kirli olduğunu gösteriyor. Hijyenik bir alternatif arayanlar için geliştirilen Sleepy Easy Clean, gıda ile temas eden yüzeylerde güvenli temizlik vaat ediyor. (İLANDIR)

İstanbul depremi sonrası riskli bina tahliye edildi

İstanbul’da meydana gelen deprem sonrası Küçükçekmece’de bulunan beş katlı bina yapılan değerlendirmenin ardından riskli olduğu tahmin edilerek tedbir amacıyla tahliye edildi.

İBB soruşturmasında “Enderun” WhatsApp grubundaki mesajlar soruldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik başlatılan yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan İBB Eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı Ali Ayçiçek, İSKİ Çevre Denetim Dairesi Başkanı Adem Şanlısoy ve İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın emniyet ifadeleri ortaya çıktı.

Rusya’dan İHA savaşına hazırlık: Motosikletli birlikler kuruluyor!

Rusya, ön cephelere konuşlandırılmış büyük ve yavaş zırhlı araçları daha hızlı hareket edebilen motosikletli birliklerle değiştirmeye hazırlanıyor. Ukrayna’nın İHA’larına karşı bu yeni çaba, yaz ve sonbahar aylarında savaşın gidişatını büyük ölçüde etkileyebilir.

Mahsur kaldı, telefonu için geri döndü: Dağcı, 4 günde 2 kez kurtarıldı

Japonya’da Fuji Dağı’na tırmanırken mahsur kalan Çinli öğrenci kurtarıldı. Telefonunu dağda bırakan öğrenci, günler sonra dağa geri döndü. Dağcı, yeniden kurtarıldı.