Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Erdoğan’dan vekillere fırça! Talimatı verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle yaptığı kahvaltıda “Terörsüz Türkiye” sürecinin iki hafta içinde netleşeceğini belirtti. Erdoğan, vekillere Meclis çalışmalarına katılım konusunda da uyarıda bulundu: “Parlamentoda devamlılık sağlayın, çalışmaları aksatmayın.”

İlk Amerikalı Papa 14. Leo oldu… Bacadan beyaz duman çıktı

Vatikan’daki papalık seçimi sonuçlandı. Sistine Şapeli’nin bacasından dün akşam yeni papanın belirlendiğini ilan eden ‘beyaz duman’ yükseldi. Katoliklerin yeni papası 69 yaşındaki ABD’li Kardinal Robert Prevost oldu.

Trump’tan Rusya ile Ukrayna’ya ateşkes çağrı

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasında 30 günlük ‘koşulsuz ateşkes’ çağrısı yaptı.

İsrail basınından ‘ateşkes’ iddiası: Trump duyurabilir

İsrail basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta sonu Gazze’deki saldırılara son verecek bir anlaşma taslağını duyurabileceğini ileri sürdü.

CHP’li Balcı: Muğla halkı cezalandırılıyor

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge temsilciliğini ziyaret eden CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, merkezi hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın Muğla halkını cezalandırdığını söyledi.

İktidar, önergelerin tamamını reddetti: Muhalefete geçit yok!

İçerisinde TRT ile ilgili düzenlemeleri yer aldığı “torba teklif” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken, muhalefetin verdiği değişiklik önergelerinin tamamı reddedildi. Komisyon Başkanı AKP’li Mehmet Muş bile bir önerge için “değerlendirilebilir” dedi. Ancak o önerge de reddedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir