Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi Adana Şehir Hastanesi’nde Gerçekleştirildi

Adana’da düzenlenen ‘8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi’ kapsamında, mide ve bağırsak sistemi ile ilgili cerrahi operasyonlar gerçekleştirildi.

Bu kongre sayesinde birçok asistan ve genç cerrah, alanlarında uzman deneyimli doktorlardan ameliyathane ortamında pratik eğitim alma fırsatı buldu. Ayrıca, kongre süresince düzenlenen toplantılarda bilimsel bilgiler paylaşıldı.

HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR

Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, kongreye katılarak cerrahinin bir sanat olduğunu vurgulayarak, batıda hemoroid ve çatlak gibi vakaların sıkça görüldüğünü belirtti.

Menteş’e göre, bu durumun temel nedeni modern yaşamın getirdiği zorluklardan kaynaklanmaktadır. Akdeniz tipi diyet, düzenli tuvalet alışkanlıkları ve duş alma alışkanlıklarıyla bu tür hastalıkların önlenebileceğini aktardı.

KOLON KANSERİ UYARISI: YANIK ET TÜKETMEYİN

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alabaz, kongreye yaklaşık 500 kişinin katıldığını açıkladı.

Prof. Dr. Alabaz’a göre, bölgede mide, kolon ve rektum kanserlerinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti. Özellikle kolon kanserinde, genetik bir risk faktörü yoksa yanık et tüketmenin ve aşırı miktarda kırmızı et tüketmenin bu hastalıkların oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20’YE İNDİ

Kolorektal kanser vakalarını yöneten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, bu tür vakaların bölgede 20’li yaşlara kadar düştüğünü vurgulayarak, kalın bağırsak taramalarının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Sözütek’e göre, ailede risk faktörleri bulunan kişilerin erken dönemde kalın bağırsak taramalarını yaptırmaları önemlidir. Bu tür taramaların kolonoskopi ile yapılmasını önerdi ve risk faktörleri bulunan kişilerin şikayet gözetmeksizin taramalarını yaptırmaları gerektiğini belirtti.

‘CİĞERLERDE METASTAZLA KARŞILAŞILABİLİR’

Kolorektal kanserin bazen semptomlar göstermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözütek, karaciğer veya akciğer metastazları gibi durumlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Sözütek, kolorektal kanserin erken tanısı için tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu belirtilerin 40 yaşın üzerinde olan kişilerde görülmesi durumunda kolorektal kanser ön tanısının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

Eşini Burun Ameliyatında Kaybetti

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ve eşini burun ameliyatında kaybeden Faruk Eraslan ortak basın açıklaması yaptı. 

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Sakarya’da Uyuşturucu Operasyonu: 110 Gözaltı, 4 Tutuklama

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 9 günde 110 kişi yakalandı, 4’ü tutuklandı SAKARYA – Sakarya’da jandarma ekiplerince 9 günde uyuşturucu kullanıcıları ve satıcılarına yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 110 şüpheliden 4 tutuklandı …

Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, diş fırçalamanın çocuklarda yalnızca alışkanlık değil aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirterek Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir