Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

YKS cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 YKS sonuç sorgulama nasıl ve nereden yapılacak?

TYT, AYT ve YDT olmak üzere toplam 3 oturumdan oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 21-22 Haziran tarihlerinde uygulanıyor. Peki, YKS cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 YKS sonuç sorgulama nasıl ve nereden yapılacak?

Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu İstanbul’daki ilk konserini AKM’de verdi

Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu İstanbul’daki ilk konserini AKM’de verdi

ONUR BELGESİ ALMA ŞARTLARI 2025 || Onur belgesi kaç puanla alınır, kimlere verilir? Onur belgesi ve takdir/teşekkür belgesi aynı anda alınır mı?

Onur belgesi alma koşulları, okullarda dönem sonu yaklaşırken öğrenci ve veliler tarafından merak ediliyor. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için 2. dönemi bitirirken başarı kriterlerini yerine getiren öğrencilere Takdir ve Teşekkür Belgesi ile Onur Belgesi de verilecek. Takdir Belgesi, not ortalaması 85,00 ve daha yukarı olan öğrencilere veriliyor. Yıl sonu dönem ortalaması 70 ila 84.99 arasında olanlar ise Teşekkür Belgesi almaya hak kazanacak. Bununla birlikte davranışlarıyla arkadaşlarına ve çevresine örnek teşkil eden öğrencilere de Onur Belgesi takdim edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül yönetmeliğinde Onur Belgesi alma şartları detaylarıyla açıklanmıştır. Peki Onur belgesi kaç puanla alınır, kimlere verilir? Onur belgesi ve takdir/teşekkür belgesi aynı anda alınır mı? İşte Onur Belgesi alma şartları…

ALES/2 ne zaman? Gözler sınav giriş belgelerinde! ALES-2 ne zaman, saat kaçta? İşte sınav takvimi

ALES başvuru sürecinin Mayıs ayında sona ermesi ve sınava kısa bir sürenin kalması nedeniyle yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde “ALES-2 ne zaman?” ve “ALES-2 sınav yerleri ve giriş belgeleri açıklandı mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, ALES-2 ne zaman? İşte Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES-2 sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? İşte merak edilen soruların cevabı…

LGS’de okul puanı ekleniyor mu? 2025 LGS puanına okul puanı eklenir mi?

LGS puanına okul puanı ekleniyor mu 2025 yılı sınav sonuçları çerçevesinde merak konusu oldu. İnternet üzerinden araştırmalarını sürdüren milyonlarca öğrenci, LGS okul puanı veriyor mu sorgulamalarına başladı. LGS puanına okul puanı eklenip eklenmediğini öğrenerek puan hesaplama işlemlerini gerçekleştirecek olan öğrenciler, kılavuz bilgilerini araştırıyor. Peki, LGS okul puanı veriyor mu 2025? LGS’ye okul puanı ekleniyor mu? İşte, merak edilen o bilgiler

İş Bankası “Karneni Göster Kitabını Al” kampanyası 18 yaşında

İş Bankası “Karneni Göster Kitabını Al” kampanyası 18 yaşında