Tayvan’dan sıkı denetim: TSMC’ye ihracat sınırı geliyor

Tayvan, Yarı İletken İhracatına Sınırlama Getiriyor




Tayvan hükümeti, yarı iletken pazarındaki üstünlüğünü korumak adına yeni bir adım atıyor. Başbakan Cho Jung-tai tarafından onaylanan “N-1” politikası, sadece bir nesil önceki üretim süreçlerinin ihracına izin veriyor. Bu durum, özellikle TSMC’nin ABD’de kurmayı planladığı tesisleri doğrudan etkiliyor.

TSMC, Yatırımlarını Etkileyebilir

Kaçıranlar için TSMC’nin elindeki en ileri süreç N3P olarak biliniyor, ancak yıl sonunda N2 adı verilen daha gelişmiş üretim hattı devreye alınacak. Asıl belirsizlik ise 2026 itibarıyla başlayacak N2P ve A16 üretimlerinde. Hükümet, bu süreçleri ihracat yasağı kapsamına alacak mı, yoksa bir geçiş süreci mi tanıyacak, henüz net değil.




Yeni “N-1” politikası ise, sadece bir nesil önceki üretim süreçlerinin ihracına izin veriyor. Böylece TSMC, Tayvan dışındaki tesislerinde en güncel teknolojilerini değil, bir önceki nesil üretim süreçlerini kullanmak zorunda kalacak. Öte yandan yasa sadece teknoloji ihracatını değil, aynı zamanda yurt dışı yatırımlarını da sıkı biçimde denetliyor.

Eğer bir yatırımın Tayvan’ın ulusal güvenliğine zarar verdiği, ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilediği ya da ciddi iş gücü sorunları yarattığı tespit edilirse, hükümet onayı iptal edebilecek. Başka bir önemli nokta da, yeni politika ile birlikte daha önce yalnızca yönetmeliklerle yürütülen yatırım kısıtlamaları artık doğrudan yasaya bağlanıyor ve ihlaller için para cezaları kesilecek.

Aslına bakacak olursak, TSMC’nin ABD’ye yönelik 165 milyar dolarlık yatırım planı göz önüne alındığında, bu cezaların mali anlamda şirketi zorlaması pek olası değil. Ancak yeni yasanın yatırım onaylarının tamamen iptal edilmesi gibi daha sert yaptırımlara da zemin hazırladığını söyleyelim.

Şu an için Tayvan Ekonomi Bakanlığı, yasanın uygulama tarihinin ancak alt düzenlemeler revize edildikten sonra, altı ay içinde duyurulacağını duyurdu. Bu da, en erken uygulamanın 2025’in sonlarında başlayabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla durumun ne olacağını bekleyip görmemiz gerekecek.

Related Posts

IBM, ABD’ye 150 milyar dolar yatırım yapacak!

IBM, önümüzdeki beş yıl içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’ne 150 milyar dolar değerinde yatırım yapacağını duyurdu. Şirket, bu yatırımın önemli bir bölümünü kuantum gibi ileri teknolojilere ayıracak. IBM, ABD’ye tam 150 milyar dolar yatırım …

ASELSAN 2025’e güçlü başladı: İlk çeyrekte hasılat 22,8 milyar TL’yi aştı!

ASELSAN, 2025 yılının ilk çeyreğine ait enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, şirketin yılın ilk üç ayında elde ettiği hasılatın bir önceki yılın aynı dönemine göre …

Google’ın AI özetleri, son fiyaskosuyla yapay zekaya güvenilmeyeceğini bir kez daha kanıtladı

Yapay zeka bir şey bilmediğinde susmak yerine uyduruyor. Google’ın “çikolatalı alabalık” skandalı, AI sistemlerinin halen ciddi sorunlarla boğuştuğunu ortaya çıkardı.

Kamerası en iyi olan telefon hangisi?

Bir akıllı telefon satın almadan önce göz önünde bulundurduğumuz kriterlerden birisi de kamera. Bu, her kullanıcı için böyle olmasa da, büyük bir kesim cihazlarının yüksek kalitede fotoğraf çekmesini güçlü bir işlemciye veya batarya ömrüne tercih …

Tesla, BYD ve diğer elektrikli araçlarda şarj süresini azaltmanın 5 yolu

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte, kullanıcıların en çok önem verdiği konulardan biri şarj süreleri oldu. Uzun yolculuklar planlarken veya günlük kullanımda, elektrikli araçların mümkün olan en kısa sürede şarj edilmesi pratik bir …

SIPRI raporu: Türkiye’nin askeri harcamaları 25 milyar dolar oldu

İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2024 yılı özelinde küresel askeri harcamalar gösteren yıllık raporu yayımlandı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke geçtiğimiz yıl savunma harcamalarını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir