‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Chang’e-5 Görevinden Toplanan Ay Örneklerini Paylaşıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), 2020 yılında tamamlanan başarılı Chang’e-5 görevinden toplanan Ay yüzeyi örneklerini uluslararası bilim camiasına sunmaya karar verdi. CNSA Başkanı San Jongde, getirilen materyallerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen akademik kurumlarından Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi gibi kurumlar, Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’den bilim insanlarına örnekler üzerinde araştırma yapma izni verildi.

TARİHİ BİR ADIM

Çin’in bu adımı, ABD ile yaşanan teknoloji ve ticaret gerilimleri döneminde oldukça dikkat çekici. ABD’de 2011’de yürürlüğe giren bir yasa, NASA’nın Çinli kurumlarla doğrudan işbirliğini yasakladı. Ancak bu kez Çin’in sağladığı bilimsel erişim hakkından, NASA tarafından finanse edilen iki Amerikan kurumu da faydalanabilecek.

Bazı uzmanlara göre, bu durum Ay keşif çalışmalarında bilimsel işbirliğinin siyasi engelleri aşarak yeniden tanımlandığına işaret edebilir.

Related Posts

Acer, RTX 50 serisi GPU’lara sahip yeni Nitro bilgisayarlarını tanıttı

Acer, oyun odaklı Nitro serisine yeni dizüstü ve masaüstü modeller ekledi. Nitro AI dizüstü bilgisayarlar ve Nitro 20 masaüstü bilgisayar, NVIDIA GeForce RTX 5060 GPU’ları ile birlikte gelirken, bazı modellerde AMD Ryzen AI 300 serisi işlemciler de yer alıyor.

Bilim insanlarınca keşfedilen rengi taklit ettiğini öne sürdü

İngiliz sanatçı Stuart Semple, bilim insanlarının, göze lazer ışığı göndererek keşfettikleri yeni bir rengi boya olarak taklit ettiğini savundu.

450 bin GSM hattı ile 1,2 Milyar TL’lik dolandırıcılık yapan şebeke yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sahte paylaşımlar, sahte mesajlar ve çağrılarla 1,2 milyar TL’lik dolandırıcılık yapan kişilerin yakalandığını duyurdu. Dolandırıcıların 450 bin adet GSM hattını dolandırıcılık faaliyetlerinde kullandığı belirlendi …

“Gök Sarayı” için yeni görev: Çinli taykonotlar çölden fırlatıldı

Çinli taykonotları taşıyan Şıncou-20 uzay mekiği, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.

Meta, akıllı gözlükleri için canlı çeviri özelliğini kullanıma sundu

Meta akıllı gözlükler için canlı çeviri özelliği, Meta Connect 2024 etkinliğinde duyurulmuş, Aralık ayında da erken erişim programı aracılığıyla belli ülkelerde kullanıma sunulmuştu. Bugünden itibaren daha geniş çapta kullanıma sunulmaya başlandı …

Mars’ın yeni gizemli kayası: Skull Hill, Mars’ın jeolojik geçmişine ışık tutuyor

Mars yüzeyinde keşfedilen Skull Hill kayası, sıradan bir oluşumdan çok daha fazlası olabilir. Bilim insanları, bu kayayı analiz ederek gezegenin volkanik aktivitelerini, çarpma olaylarını ve yüzey yapısının evrimini anlamaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir