Yunanistan’da Doğu Akdeniz korkusu: Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma panik yarattı

Türkiye ve Libya Arasındaki Mutabakat Yunanistan’da Panik Yarattı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) arasında sismik araştırma yapılmasını öngören mutabakat zaptı, Yunanistan’da endişe ve paniğe sebep oldu.

Türkiye ve Libya’nın Doğu Akdeniz’de enerji arama faaliyetlerini genişletme kararı, Atina hükümetini hızla harekete geçirirken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Türkiye’yi AB’ye şikayet etti.

Miçotakis, 2019’da imzalanan Türkiye-Libya deniz mutabakatını “kabul edilemez, yasadışı ve temelsiz” olarak nitelendirirken Libya’dan gelen açıklamada işbirliğinin uluslararası meşruiyet çerçevesinde olduğu ve hiçbir ülkenin egemenliğinin ihlal edilmediği belirtildi.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Libya ve Türkiye arasındaki girişimleri “Atina için büyük endişe kaynağı” olarak yorumladı.

“Üç Bariz Endişe Kaynağı Var”

Kathimerini, Türkiye ve Libya arasındaki adımları “Atina hükümeti için üç bariz endişe kaynağı” olarak sıraladı.

Yunanistan için birincil endişenin, Bingazi ve diğer bölgelerden artan göç dalgasının olduğu ifade edildi.

İkincil endişe olarak ise, Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmanın Trablus hükümetinin Güney Girit’te hidrokarbon araştırmalarını hızlandıracağı belirtildi.

Üçüncü endişe ise, Türkiye’nin genel anlamda jeopolitik gücünün artacağı ifade edildi.

Yunanistan Savaş Gemilerini Konuşlandırdı

Yunanistan, Libya ve Türkiye arasında üç savaş gemisi konuşlandırdı.

Miçotakis, gemilerin Libya kıyılarında insan kaçakçılığı yapan tekneleri durdurmayı amaçladığını belirtti.

Libya: Uluslararası Hukuka Uygun

Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin atadığı hükümetin Başbakanı Usame Hammad, Yunanistan’ın tepkilerine “Libya-Türkiye anlaşması uluslararası meşruiyete uygun” şeklinde yanıt verdi.

Hammad, Libya ve Türkiye Arasında Deniz Yetki Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Mutabakat Muhtırası’na atıfta bulunarak, Libya’nın dost ülkelerle anlaşmalarının meşruiyetinin sorgulanamayacağını belirtti.

Hammad ayrıca, Libya’nın deniz haklarının müzakere edilemez olduğunu vurgulayarak, hükümetinin Yunanistan’ın politikalarına karşı kararlı bir tutum sergilediğini ifade etti.

NOC, Libya ve Türkiye Arasında Deniz Yetki Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Mutabakat Muhtırası’na yapılan eleştirilere yanıt vererek, Libya’nın tüm anlaşma ve ortaklıklarının uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti.

NOC, Orta Doğu başta olmak üzere hidrokarbon kaynaklarının keşfi ve geliştirilmesinde Libya’nın haklarını korumaya kararlı olduklarını ifade etti.

Türkiye ve Libya Arasında Deniz Yetki Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın deniz sınırları ve enerji işbirliği konusunda NOC’un Libya devleti tarafından onaylanan anlaşmaların uluslararası hukuka dayandığını ve Libya’nın çıkarlarına hizmet ettiğini vurguladığı belirtildi.

Related Posts

Meksika’da mumyalanmış 60 ceset bulundu

Meksika’nın Chihuahua eyaletinde, bir krematoryum binasında 60 kişiye ait mumyalanmış ceset bulunduğu bildirildi.

Eve gökten ateş topu düştü! 20 ton TNT’lik enerji…

ABD’nin güneyindeki birkaç eyalette yaşayan yüzlerce kişi, gökyüzünde hızla ilerleyen parlak bir ateş topuna tanık oldu. Görgü tanıklarının sosyal medyada paylaştığı görüntülerde ve astronomi kuruluşlarına gönderilen ihbarlarda, ateş topunun gündüz vakti gökyüzünde iz bırakarak ilerlediği görüldü. Alev topunun bir eve düştüğü ve evde hasar meydana geldiği ihbarı yapıldı.

6 kişi Taksim Meydanı’nın ortasında bir kişiyi döve döve öldürdü

Taksim Meydanı’nda Orhan Doğan (31), arkadaşıyla sohbet ettiği sırada kendilerine laf atan 6 kişi tarafından tekme ve yumruklarla darbedildi. Doğan kavga sırasında kafasını yere çarparak ağır yaralandı. Hastanede 8 gün komada kalan Doğan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kavga anları güvenlik kameralarına yansırken, Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği ekipleri olaya karışan 3 şüpheliyi yakaladı.

Dışişleri Bakanlığı: AİHM’in kararından memnunuz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneğinin tescil başvurusunu reddeden Yunanistan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmettiğine yönelik kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

İran, UEAK’la tüm ilişkileri kopardı: ‘Grossi bir daha gelemez’

İran, UAEK Başkanı Rafael Grossi’yi İsrail ve ABD saldırılarına zemin hazırlamakla suçladı. Dışişleri Bakanı Arakçi, Grossi’nin ülkeye bir daha giremeyeceğini açıkladı. Tahran, UAEK ile iş birliğini de askıya aldı.

“Kızıl Düğün” operasyonu! Netanyahu oğlunu mu kullandı?

İsrail-İran savaşında ateşkese varıldı ancak çatışmaların nasıl başladığına ilişkin tartışmalar sürüyor. ABD basınında yer alan bir iddia, İsrail’in 13 Haziran’daki ilk saldırısına işaret ediyor. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin …